Image by PublicDomainPictures from Pixabay
«Hvor høy er du», spurte sykepleieren der jeg var og testet beintettheten min. Jeg hadde hatt et beinbrudd som ikke ville gro, i tillegg til at jeg gikk på medisiner som kunne gi meg benskjørhet. Legen ønsket å sjekke bentettheten min for å sjekke om jeg hadde utviklet beinskjørhet.
Image by Clker-Free-Vector-Images from Pixabay
Litt skummelt, spør du meg. Jeg svarte 168 cm på sykepleierens spørsmål, og fikk beskjed om at da hadde jeg krympet 3-4 cm for nå målte jeg 164-165cm.
Svekket beintetthet = krympet 3-4 cm
Hm… Dette likte jeg ikke! Hun forklarte at dette høyst sannsynlig var en følge av at jeg hadde brukt medisiner som svekket beintetthet min. Så da fikk jeg medisiner for å begrense benskjørheten og beskjed om at noe av det beste jeg kunne gjøre, var å trene: styrketrening, gå, være aktiv. For jeg kunne stoppe/ begrense beinskjørheten, men ikke reversere den.
Enda en grunn til å trene, mine damer😊
Og jeg har trent og trent, blitt styrkeløfter og går en del…
Kunne slutte på medisiner
Etter 5-6 år ble jeg nysgjerrig på hvordan bentettheten min var nå, og fikk ny time til måling av beintettheten. Var ganske spent på om innsatsen min hadde båret frukter! Sykepleieren sa:» Du kan slutte med medisiner og bentettheten din er nå på samme nivå som hos andre kvinner på din alder, faktisk så er den bedre😊 Og du har ingen større fare for å brekke noe enn andre på din alder. Du må komme til kontroll igjen om noen år, men ellers er du «frisk»».
Jeg ble glad og faktisk ganske stolt over hva jeg hadde fått til! Mer motivasjon og inspirasjon til å fortsette med treningen!
Les mer om min treningshistorie her:
Sterk som en bestemor: Min historie
God treningsglede herfra. Les også PT Erik sine råd om trening og benskjørhet her
Beste hilsen
Innspill fra Erik, PT i Team Sterksomenbestemor:
15. September 2020 av Erik Elvsvingen, Personlig trener
Benskjørhet
Les mer om hele Sterksomenbestemor sitt team her:
Møt teamet bak “Sterk som en bestemor”
Benskjørhet er som nevnt en tilstand som oppstår når beintettheten minsker (1). Det kan være flere årsaker til at benskjørhet oppstår, kanskje gjerne en blanding av flere faktorer. Blant annet kan en økt nedbryting av benvev eller en mangel på nydannelse av benvev være med på å bidra til denne tilstanden.
Nedbrytning og nydannelse av benvev over tid
Gjennom livet skjer det en kontinuerlig nedbrytning og nydannelse av beinvev i kroppen vår og i løpet av et år blir ca. 10% av benmassen vår fornyet (2, s 216). Skjer det noe med kroppen som gjør at nydannelsen minskes eller nedbrytningen økes vil dette føre til at skjelettet blir svakere og over tid mer utsatt for brudd.
Image by Dr. Manuel González Reyes from Pixabay
Kvinner er mest utsatt for benskjørhet og ifølge statistikk fra Det Internasjonale Osteoporose Forbundet vil 1 av 3 kvinner og 1 av 5 menn oppleve brudd som følge av osteoporose, på verdensbasis (3). Noe av grunnen til dette er nedsatt østrogenproduksjon etter overgangsalderen hos kvinner, men andre faktorer spiller også inn som for eksempel arv og bruk av forskjellige typer medisiner. Benbrudd og da særlig lårhalsbrudd som er noe av det vi ser mest av, kan medføre store komplikasjoner, særlig for de eldste i samfunnet. I verste fall kan komplikasjonene føre til død. Med dette i bakhodet skjønner vi at forebygging av osteoporose er svært viktig og noe som alle bør ta på alvor, særlig kvinner.
Hvordan styrke skjelettet?
Så hva kan vi gjøre for å øke benmineraltettheten og styrke skjelettet vårt? Jo, en av flere risikofaktorer man ser når det kommer til forekomst av denne tilstanden er lav fysisk aktivitet. Dette er noe vi har kontroll over og kan gjøre noe med. Fysisk aktivitet, som veldig mange har fått med seg nå, er med på å redusere risikoen for en rekke sykdommer og er også viktig for å holde skjelettet vårt sterkt så lenge som mulig. Særlig vil trening, og da gjerne med vekter, være effektivt for å forebygge benskjørhet (4). Når vi trener og utsetter kroppen (les musklene og skjelettet) for en ytre motstand, som for eksempel vekter eller støtbelastning når vi hopper, danser, løper etc., stimulerer vi skjelettet til nydannelse og dermed kan vi både begrense tap av benmineraltetthet og til å øke den i noen tilfeller.
Er det noen eller flere i familien din som har fått denne diagnosen som du vet om, er du over 50 og ikke særlig fysisk aktiv, eller er det andre grunner til at du tror du kanskje er i risikosonen for benskjørhet, er min anbefaling at du så snart som mulig begynner å trene litt. Arv kan vi ikke gjøre så mye med, ikke alderen heller, og bruker du noen medisiner som kan øke risikoen for benskjørhet, er det sikkert en god grunn til at du bruker disse medisinene, så det å slutte med disse, er sannsynligvis ikke et alternativ. Dermed står vi igjen med nettopp trening!
Fysisk aktivitet er positivt
Stort sett all fysisk aktivitet vil være positivt og både styrketrening, aerobictrening så vel som bare det å gå turer, har vist å ha en effekt (4). Styrketrening vil sannsynligvis være noe av det mest effektive vi kan gjøre da vi har mulighet til å progressivt øke belastningen og utsette kroppen for vektbærende øvelser under kontrollerte former.
Øk gradvis
Har man vært svært lite fysisk aktiv og kanskje ikke trent på mange år, er det veldig viktig, uansett hvordan form for trening man har tenkt å starte med, at man begynner med litt, for deretter å gradvis øke mengden/frekvensen og intensiteten. Satt litt på spissen: ikke gå fra ingen trening til 6 harde økter hver uke.
Man kan for eksempel begynne med 1-2 korte gåturer hver uke og 1-2 styrketreningsøkter hver uke. Lengden på gåturene kan gradvis økes, det samme kan antallet styrkeøkter og ikke minst belastningen man bruker i de forskjellige øvelsene. På denne måten gir du kroppen tid til å bli vandt til den økte belastningen og du kan gradvis bli sprekere (og styrke skjelettet), uten å pådra deg unødvendige skader fordi du begynte for hardt. Har du tenkt å begynne å trene på treningssenter, tilbyr de fleste en form for veiledning eller oppfølging og dette kan være lurt å benytte seg av for å sikre at du får mest mulig trygg og effektiv trening.
Les mer om min treningsreise:
Sterk som en bestemor: Min historie
Mental trener og coach -utdanning ferdig!
Kilder:
1. Reikerås, Olav. Kvien, Tore Kristian. Randsborg, Per-Henrik: osteoporose i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 15. September 2020 fra hyyps://sml.snl.no/osteoporose
2. Sand, Olav. Sjaastad, Øystein V. Haug. Egil, Bjålie, Jan G: Meneskekroppen, Fysiologi og anatomi. Gyldendal Norsk Forlag AS 2006. 1. Utgave, 1998. 544s.
3. Sözen T, Özışık L, Başaran NÇ. An overview and management of osteoporosis. Eur J Rheumatol. 2017;4(1):46-56. doi:10.5152/eurjrheum.2016.048
4. Bonaiuti, D. Shea, B. Iovine, R. Negrini, S. Welch, V. Kemper, HHCG. Wells, GA. Tugwell, P. Cranney, A. Exercise for preventing and treating osteoporosis in postmenipausal women. Cochrane Database of Systematic Reviews 2002, Issue 2. Art. No.: CD000333. DOI: 10. 1002/14651858.CD000333.
Ingen kommentarer