Ukategorisert

Bokanbefalinger i forbindelse med mental trening, læring og utvikling

Jon Ivar Johansen(red): “Endringskoden. Evidence-basert Endring” Hegnar Media as, Oslo 2019

Jon Ivar Johansen har som redaktør for boka “Endringskoden. Evidence-basert Endring”, sammen med 6 andre medforfattere, skrevet en spennende, lærerik og forskningsbasert bok om det å endre seg og å gjøre endringer i livet sitt.

De påpeker at det viktigste du kan gjøre i en slik prosess, er å bevege deg utenfor din egen komfortsone,  Det innebærer å tørre og gjøre andre ting enn det du alltid har gjort.

Ut av komfortsonen

I bokas forord skriver han:” …at du må ut av komfortsonen, mislykkes, møte og lære å mestre motgang, frustrasjon og nederlag.” Du må med andre ord utfordre deg selv og få fart på “læringsmuskelen”. Det å ..“utvikle læringsmuskelen” er også avhengig av den kulturelle læringskonteksten og de vilkår for læring som vi er en del av.”( s.9-10 i bokens forord). Vi kan ikke forvente at vi skal lære nye ting og implementere dem som en del av oss selv hvis vi er i en kultur som er fryktbasert( fixed mindset) og ikke en utviklings- og endringsorientert kultur(growth mindset)..

Hva skaper endring?

Forfatterne tar oss gjennom de ulike sidene av hva som skaper endring og utvikling. De bruker ulike metaforer og bilder som gjør teksten forståelig og lettfattelig. Teksten inspirerer og krever noe av deg som leser og et individ som ønsker endring! Det er lagt opp til at du kan arbeide deg gjennom teksten og metoden ved hjelp av arbeidsoppgaver og spørsmål til deg som leser.

Boka som arbeidsbok

Jeg elsket boken og hvordan den var lagt opp! Jeg ble inspirert til å jobbe med meg selv underveis. Den innga også trygghet fordi den hele tidene relaterte stoffet til forskning og gode eksempler som dokumenterer  bokas teser/ utfordringer.  Du må være forberedt på å lese den flere ganger og bruk den gjerne som en arbeidsbok/ oppslagsbok  gjennom din egen prosess.

Anbefaling

Boka kan anbefales til alle som ønsker å gjøre endringer i livet sitt, i jobben sin, som leder for andre eller seg selv(selvledelse).  Og som er nysgjerrig på mental trening som virkemiddel.

 

Angela Duckworth: “GRIT. Lidenskapen og standhaftighetens kraft.” Cappelen Damm AS, 2017

 

Kunsten å ikke gi opp:

– en undertittel til boka. Jeg vil her bruke omtalen av boken slik forlaget har presentert den på omslaget.  Omtalen gir uttrykk for min opplevelse av og mening om boken. Jeg kan trygt anbefale boken hvis du er interessert i å vite mer om hva innstillingen din til å oppnå mål og de resultater du ønsker deg, har å si:

I denne velskrevne boken viser psykolog Angela Duckworth foreldre, studenter, lærere, idrettsutøvere og ledere hemmeligheten bak gode resultater. Det er hverken talent, intelligens eller flaks, men en kombinasjon  av lidenskap og standhaftighet, nemlig GRIT. Hun tar oss med til militæret og til skoleklasser, der hun raskt fastslår hvem som kommer til å lykkes. Og gjennom intervjuer med dusinvis av suksessrike personer viser hun hvordan vi kan lære, og lære bort, GRIT.- kunsten å ikke gi opp!”

 

 

DR. Carol S. Dweck:”Mindset. Changing the way you think to fulfil your potential” Robinson 2017

Denne boka er på engelsk. Den handler om hvordan din egen innstilling og holdning til det å oppnå suksess, påvirker resultatet: Får du suksess?

Det er mye interessant og spennende lærestoff i hele boka, men har lyst til å nevne “Journey to a (true) growth mindset”(s.254-264). Reisen til et utviklingspreget tankesett(growth mindset)(min oversettelse): 1. Embrace your  fixed mindset 2. To become aware of your fixed mindset trigger 3. Give your fixed-mindset persona a name. 4 Educate your fixed mindset persona

Sett deg grundig inn i disse 4 trinnene i din reise til growth mindset(min oversettelse):

  1. Aksepter/ forstå din “fastlåste”måte å forstå verden på, hvordan du tenker på en måte som hindrer utvikling og vekst
  2. Bli kjent med hva som trigger din måte å handle på( utløser din gamle tenkemåte)
  3. Sett ord på tankemåten/  din måte å tenke på
  4. Hvem er denne personen? Hva vil du kalle ditt “gamle jeg”?

Hvis du skal lykkes i endringen fra et “fixed mindset”  til et “growth mindsset”, er det viktig å sette seg mål for endringen og jobbe seg systematisk gjennom utfordringene og frem til de ulike målene. Spør deg selv om de ulike daglige mulighetene som finnes for endring og vekst i din hverdag for deg og de rundt deg og legg en plan for når, hvor og hvordan gjennomføre planen.  Konkretiser hvordan, hvor og når de ulike delene av planen skal gjennomføres, og hvordan du selv gjør dette. Og når du lykkes, spør deg selv hva du må gjøre for å opprettholde og fortsette utviklingen! Se side 262-264 i boken.

Og husk hva  baseballspilleren Alex Rodriguez sa: “You either go one way or the other”. Og som forfatteren av boka supplerer med: “Du kan likeså godt bli den som bestemmer retningen!

 

Stein Kvalheim og Lisbeth Pettersen: “Lær deg de beste knepene fra Mental trening og mindfullness.” Insearch Media 2014

Bokens innhold

Dette er en liten og lettfattelig bok om mental trening og mindfulness. Den gir deg eksempler på ulike teknikker innen de to metodene i forhold til ulike problemstillinger. Boka er konkret og beskrivende om de ulike teknikkene metodene kan by på og gir samtidig innsikt i hva mindfulness og mental trening er og hvor metodene kommer fra.

Boken kan fint brukes som en oppslagsbok og byr på konkrete beskrivelser uten flere faguttrykk enn nødvendig.

Om forfatterne

De to forfatterne er erfarne, kunnskapsrike og dyktige innenfor sine felt, Stein Kvalheim innenfor Mental trening og Lisbeth Pettersen innenfor Mindfulness.

 

Cecilie Ystenes Myhre: “Mental styrketrening” H. Aschehoug & Co. 2018

Om forfatteren

Cecilie har en MSc i Organisasjon og ledelse og en Bachelor i Psykologi. Hun er mentaltrener for idrettsfolk, finansfolk, ledere og medarbeidere, samt enkeltindivider.  Myhre er foredragsholder og paneldeltager, spaltist og forfatter.  Cecilie Ystenes Myhre har skrevet flere bøker om mental trening og hvordan bruke mental trening til å utvikle deg til den beste utgaven av deg selv. Og hun leder en PodCast (GRIT) om hva som gjør den beste!. Lytt gjerne til den, det er mange spennende og inspirerende menneskemøter du får være med på her!

Innhold

 I boka beskriver hun hva mental trening er og hvilke verktøy  og øvelser som du kan bruke i jobben med deg selv. Du lærer hvordan du kan bruke og utvikle eget potensiale og bli sterkere som leder, medarbeider, ja, som menneske. Boka gir deg konkrete tips og øvelser og bidrar til å drive prosessen fremover. Den er skrevet på en lettfattelig og tydelig språk og du sitter igjen med kunnskap og mot til å prøve selv etter å ha lest boken. Boka anbefales på det varmeste.

 

 

 

  

Cecilie Ystenes Myhre: “Stå støtt” H. Aschehoug &Co. 2021.

I den andre boka si om mental trening og ledelse, Stå støtt(2021), videreutvikler hun det hun beskriver som Mental trening i bok 1. Hun går mer i dybden når hun beskriver hvordan du lykkes med ledelse, ansvar og press på jobben, og , jeg vil påstå; i flere sider av deg og livet ditt. Hun utvider din kunnskap om mental trening. Cecilie viser deg hvordan du kan lykkes med å stå støtt i egne prosjekter også innen andre områder enn på jobb. Lettfattelig og tydelig språk og mye god motivasjon i boken. Anbefales!

Kommer ny bok i september. Anbefaler også hennes podcast GRIT hvor hun snakker med bl.a. flere toppidrettsutøvere og forretningsfolk, samt andre som har nådd langt i sin karriere. Hun forsøker å finne svar på Hvorfor de beste blir best

https://podcasts.apple.com/no/podcast/grit-med-cecilie-ystenes-myhre/id1554296217

 

 

 

Erik Bertrand Larssen: “Mental Rehab- fem steg til en fantastisk hverdag”  J.M. Stenersens Forlag AS 2021, denne utgaven 2022

Om forfatteren

Erik B.L. har skrevet flere bøker(Bli best; Helvetesuka og NÅ!) om mental trening og hvordan du kan bli den beste utgaven av deg selv og få et rikere liv. Han er opptatt av at vi skal utnytte vårt fulle potensiale og leve et aktivt liv som vi styrer selv. Larssen beskriver konkrete verktøy og teknikker du kan bruke i utviklingen av deg selv.  Han er og har vært mental trener for bl.a. ledere innen finans og idrettsfolk. I 2021 gikk han alene til Sydpolen . Erik Bertrand Larssen har opplevd mer enn de fleste i livet sitt. Jeg opplever sterkt at han lever som han lærer og at han kan hjelpe deg både med å lage mål og nå dem.

Bertrandmodellen

Erik byr på seg selv i alle bøkene og gir deg som leser stadige utfordringer for at du kan leve sterkt.  Bertrandmodellen er en modell for hvordan han jobber som mentaltrener. I boka “Mental Rehab. Fem steg til en fantastisk hverdag”, setter han Bertrandmodellen inn i en kontekst og viser deg hvordan du ved hjelp av fem steg( Stå opp; Re opp senga; Gjør jobben; Tro på deg selv og Kom deg ut) når målet ditt og får en bedre hverdag. Anbefaler at du leser boka og “Gønner på” som han sier selv! Lykke til og gled deg til boka!

Dette er kun et lite utvalg av bøker innen samme sjanger. Spennende lesning!

Du vil kanskje også like...

Ingen kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Hopp til verktøylinje