Ukategorisert

Erik fra Team #sterksomenbestemor om knebøy

Knebøy

 Knebøy er ett av tre løft som regnes som styrkeløft og som man konkurrerer i. De to andre er Markløft https://sterksomenbestemor.no/erik-fra-team-sterksomenbestemor-om-markloft/og Benkpress

Husker dere da Erik fra Team Sterksomenbestemor https://sterksomenbestemor.no/mot-teamet-bak-sterk-som-en-bestemor/viste oss markløft?Vil du lære om knebøy også, et annet løft innen styrkeløft?

Her forteller han videre :

 

Utstyr:

 

På samme måte som i markløft, MÅ man ikke ha noe spesielt utstyr for å trene knebøy og få alle gode effekter som øvelsen kan gi, men et par ting kan være greit og kanskje gjøre det litt mer komfortabelt når vektene blir tyngre. Eksempler på dette kan være:

  • Løftebelte
  • Sko: her funker det med både vanlig flate sko, men mange er også glad i (og kan ha nytte av) en knebøysko. Dvs. en sko som har en elevert hæl, og ellers flat og stiv såle. Uansett om du velger en knebøysko eller vanlige sko er det en stor fordel at sålen på skoen er så flat og gjerne så stiv som mulig. Typiske joggesko med mye demping er ikke en fordel i knebøy og når vektene blir tunge nok kan, det gjøre at man føler seg ustabil.

Utførelse/teknikk:

1. Utgangsposisjon

Sørg for å ha plassert stangen i stativet på en høyde som gjør at du ikke trenger å bøye deg unødvendig mye for å komme under stangen. Du ønsker heller ikke at stangen ligger for høyt i stativet, slik at du må opp på tå for å få den ut.

Stell deg midt under stangen og plasser stangen på trapesmuskelen.

 

2. Grep om stanga

Grip stangen passe bredt på hver side av skuldrene.

For bredt grep på stangen kan gjøre at du ikke får tilstrekkelig spenn i øvre del av ryggen og for smalt grep kan gi unødvendig mye stress på skuldrene/armene. Her er det ikke noen eksakte retningslinjer. Det kan være store individuelle forskjeller på hvilken grepsbredde man synes er mest komfortabelt.

 

3.  Alternativ plassering av stanga

I styrkeløft er det også vanlig at mange plasserer stangen litt lengre ned på ryggen (over skulderbladene) for å kunne løfte enda litt tyngre. Hvor man velger å plassere stangen for å bli sterkest mulig kan også ha noe med individets antropometri, dvs. om du er lang/kort, har lang/kort overkropp relativt til lengden på bena.

4. Neste steg: Sett deg ned, så dypt du kan

 

Når du har plassert stangen der den skal være og løftet den ut av stativet, tar du et par små skritt bakover, (ikke flere skritt enn nødvendig). Deretter retter du deg litt opp og trekker pusten og setter deg ned.

Og hva innebærer det?

For de fleste vil dette innebære at man starter med å bøye i knær og hofter samtidig og setter seg ned til hoften er lavere enn toppen av kneet. Dette regnes som et godkjent løft i konkurranse og er et krav om man skal konkurrere,

Det er også den måten de fleste helst vil prøve å gjøre øvelsen på . Det er viktig å få størst mulig strekk på musklene for å få mest mulig utbytte av øvelsen. Kvarte eller halve knebøy gir ikke like god effekt på f. eks muskelvekst som dype knebøy.

HUSK:

Før man begynner og gjennom hele løftet ønsker man å holde tyngdepunktet ca. midt på foten, slik at man ikke havner hverken for mye bakpå eller frempå og dermed risikerer å miste kraft.

5. “På plass”. sier dommeren

I styrkeløft vil man først få løftet godkjent når man står oppreist igjen med knærne og hoften rettet helt ut, altså slik du startet løftet. Gleden over å se de tre lampene lyse hvitt er fantastisk!

Et treningsløft

https://www.youtube.com/watch?v=jMNXQBJ8tBM

Ser det gøy ut? Så prøv da vel! Og ta en titt på Bestemors versjon også https://sterksomenbestemor.no/bestemor-trener-kneboy/

 

Du vil kanskje også like...

Ingen kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Hopp til verktøylinje