Team #Sterksomenbestemor

Erik fra Team #Sterksomenbestemor om markløft

 

Erik om Markløft

Utstyr:

Trenger i utgangspunktet ikke noe utstyr til markløft. MEN enkelte ting kan være nyttig hvis man ønsker å investere i det. Noe vil man kanskje se litt større behov for etter hvert som styrken øker. Dette kan være:

  • Løftebelte
  • Sko, gjerne med flat, tynn såle. Dette er å foretrekke uansett hvilket nivå man er på.  Man kan kjøre i sokkelesten hvis man kun har vanlige joggesko.
  • Magnesium/Kalk kan være fint å bruke på hendene for ekstra godt grep.
  • Løftereimer – kan være et alternativ hvis sentret man trener på ikke tillater kalk. Kan være fint uansett, kanskje særlig hvis man kjører f. eks varianter av strak markløft for mange repetisjoner.

Utstyr til markløft

Utførelse/Teknikk:

Start ved å stille deg opp nesten helt inntil stangen. Ved vanlig markløft burde det ikke være noe særlig mer enn et par cm mellom leggen og stangen når man står oppreist. Når det gjelder bredde på beinstillingen, vil det for de fleste fungere best med en helt nøytral beinstilling. Hverken smalere eller bredere enn du vanligvis står rett opp og ned. Grepet tar du på utsiden av leggene der armene henger mest mulig rett ned fra skulderen og dermed er lengst.

 

Bøy deg ned for å plukke opp stangen samtidig som du prøver å holde ryggen i det vi kaller «nøytral» posisjon. Altså hverken overdrevent krum eller svai rygg. Husk at i markløft skal hoften bøye seg mer enn knærne. Det største bevegelsesutslaget skal komme fra hoftene. Bøyer du knærne for mye og lar de vandre fremover, vil du merke at du dytter stangen lenger vekk fra deg fra utgangsposisjonen. Dette vil vi unngå da dette vil skape en lenger vektarm fra hofteleddet ditt og frem til stangen. Dette gjør at du lettere detter fremover og ikke minst gjør løftet betydelig tyngre.

Det vil lønne seg å trekke pusten dypt før man strammer/presser magen ut over. Noen velger å gjøre dette før de bøyer seg ned til stangen, men her er det ingen fasit. Det viktigste er at man klarer å skape et godt buktrykk i det man løfter og at vi ikke puster ut igjen før tidligst på toppen av løftet. Altså i det vi har rettet oss opp med stangen. Stangen skal være tett inntil kroppen hele veien opp, også før du retter deg helt opp ved å presse hoften frem mot stangen. Du står nå med rette ben (fullt utrettet i kne- og hofteledd) og rak i ryggen).

 

For å se et markløft, klikk her

 

Hva må en 60-åring ta hensyn til? Eller en uerfaren løfter? Eller en med helseproblemer?

Jeg sjekket med Erik, og det han sier, er at det ikke er noe spesielt å ta hensyn til når det feks handler om alder, men at det tas hensyn til den enkelte utøvers mål og muligheter når det lages treningsprogram.

 

Du vil kanskje også like...

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Hopp til verktøylinje