Ukategorisert

Samtale med to flotte damer del 3

Her kommer tredje og siste del av samtalen min med to flotte styrkeløftdamer! De hadde så mye positivt og bra å si om sporten sin og hvor viktig det er, både fysisk og psykisk, å trene styrke.

Så kom igjen damer, dere er verdt å bruke tid på!

 

Fysisk og psykisk helse- gevinster på alle plan!

                                                                Styrkeløft, mental trening… Vi gønner på(Bertrand Larsen)

 

Vigdis: Jeg har utdannet meg som mentaltrener og coach og har veileder- og coach -utdannelse fra før også. Mental trening brukes veldig mye i forhold til idrett i det hele tatt. Der tenker man akkurat slik: Finne ut hva som er viktig for deg. Sett deg mål og lag veien fram til målet. Ja, så lager du noen små delmål underveis. Den måten å tenke på, finner du igjen i mange sammenhenger. Men det er ikke alle sammenhenger hvor det er så tydelig som innenfor det vi driver med. Det er ofte så lite som skal til, og så merker vi hvor godt det er for kroppen og psyken, ikke sant?

Medisinbruk

Kirsti: Jeg har tenkt noen ganger på hvor forskjellige vi er. Jeg har ikke tatt så mye medisiner egentlig.

Vigdis: Sluttet du med mye medisiner etter at du begynte med dette her?

Kirsti: Nei jeg har aldri tatt særlig medisiner jeg altså. Jeg har fått den ene medisinen(Aclasta) intravenøs da jeg fikk påvist osteoperose. Jeg ble friskmeldt i 2017. Da funket kroppen min så godt og da begynte jeg å konkurrere. Jeg har tatt to vedlikeholdsdoser av medisinen etter det og er nå frisk som en fisk og sterk som en bjørn.

To aktive damer

Vigdis: Og så blir du frisk som en fisk av det du driver med, du er aktiv, du jobber, du trener. Julie, du er også aktiv, jeg kan se det ut fra det du forteller og det du skriver om på Instagram også. Du driver med bier og du har tatt lappen, og du har snakket om at du bruker jo dette her hele tiden på alle områder av livet?

Julie: Det var så spennende fordi det er viktig å være aktiv her. Jeg gruet meg for eksempel veldig til å ta lappen, men så tenkte jeg på det å kjøre bil som et markløft. Jeg skreller bort alt jeg ikke kan gjøre noe med, Det er nesten det mest fascinerende! At jeg i tillegg til bedre fysisk helse, har blitt tøffere, jeg tåler mer. Mye tøffere psykisk.

Vigdis: Ja, men er det ikke sånn det er? Tåler du mer fysisk så blir du sterkere også psykisk.

Kirsti: Jeg har vært veldig lettrørt, lett å påvirke,  litt unødvendig mye, føler jeg. Det har gjort meg veldig godt å bli en litt tøffere dame. Jeg har kommet ut av dette som en helt annen Kirsti egentlig, og det er bare veldig positivt. Jeg har jo masse vanskelige samtaler i jobbsammenheng og det håndterer jeg nå veldig mye bedre.  Den tunge treningen har ført til at jeg har blitt sterkere mentalt på alle måter.

Jeg går tilbake til notatene mine, jeg vil gjerne prate litt mer med damene om treninga deres og spør hvor ofte de trener.

Treningsmengde for damene

Julie: Jeg har 5 økter i uka.

Vigdis: Vil det si en økt om dagen, eller har du noen dager med 2 økter?

Julie: Nei, ikke 2 økter per dag. Jeg har altså ikke faste dager heller, men 5 ganger i løpet av uka da.

Vigdis: Du da, Kirsti?

Kirsti:4 og 5 økter. Ja, egentlig burde jeg holde meg til 4 for da føler jeg egentlig at jeg presterer nesten bedre, så det blir kanskje den femte jeg varierer litt. Så er jeg blitt med mannen min på spinning. Det blir egt. den femte økta, men styrketrening 4 økter.

Fellesskap i trening

Kirsti:  Du er så heldig, Julie. Å ha en mann du kan trene litt sammen med.

Julie: Ja. Det er veldig hyggelig da. Du har ikke fått med deg mannen din enda?

Kirsti: Nei, han sparker fotball og går på spinning én dag i uken. Det holder i grunnen for ham, sier han. 1.april går han av med pensjon. Da sier jeg at at han må være med en dag eller to på mine styrkeøkter. Det blir hyggelig om jeg får med han på trening og vi kunne hatt dette sammen. Dessuten har jeg utstyr hjemme. Jeg har  120 kilo på en overbygget terrasse i hagen.

Vigdis: Ja det er bra altså.

Julie: Men kanskje du tar han i håndbak en dag. Hvis du gjør det, så blir han nok med.

Kirsti: Jeg har en kollega som er i tredveårene,. Han har utfordret meg og jeg har vunnet over han i håndbak en gang. Vi satt på uterestaurant og jeg tror han ble litt distrahert av alle som sto rundt.  Det utnyttet  jeg!

“Favorittøvelsen min er markløft!” Hvilke øvelser liker du best?

Vigdis: Er det noen av de 3 baseøvelsene som dere liker bedre enn de andre?

Julie: Jeg er veldig glad i markløft. Ja. Jeg tror det er favoritten.

Vigdis: Hva kommer det av?

Julie: Jeg føler ja, det spørs på humøret mitt da, men hvis jeg er litt sånn veldig sånn godt humør, så kan jeg se for meg at det er trær jeg drar opp. Og så kjenner man det i kroppen dagen etter også. For den jobber i kroppen.

Kirsti: Ja, jeg er også svak for markløft. Den øvelsen føler jeg er så trygg. De andre øvelsene, benk og knebøy, er så mye mer sammensatt da.  Det er så mye som skal klaffe. Det krever veldig god  konsentrasjon. Jeg føler meg veldig sterk og god når jeg får til et vellykket markløft! Men jeg føler at det er en større prestasjon med en virkelig tung knebøy da. Eller en virkelig tung benk.

Vigdis: Jeg kjenner veldig godt igjen det der, det er noe med markløft. Ikke sant? Det er der jeg kan føle at jeg er herre over situasjonen, liksom. Det er helt rått.

Knebøy er en krevende øvelse!

Vigdis: Knebøy er også ganske tøff øvelse.

Kirsti: Ja, det krever jo litt mot. Når man skal konkurrere. Så er det jo ingenting vits i å gjøre noe annet enn å gjøre de dype nok. Det er bare å kjøre på. Med full dybde her altså.

Vigdis: Det er ikke alltid like lett.

Kirsti: Er ikke alltid like lett, nei. Men du verden altså, en vellykket knebøy er jo helt fantastisk.

“Benkpress- også en krevende øvelse- BENA MÅ BERØRE BAKKEN

Julie: Jeg har slitt med å få til benk, det er så mye som skal klaffe. Og det jobber jeg fortsatt med. Ja, det er jo, menn er ofte mye bedre enn oss damer i benk. Og det trigger meg litt, og jeg vil så gjerne få det til.

Kirsti: Vet ikke om de er så mye bedre da? Ja, altså, de har andre fysiske forutsetninger, det vet jeg.

“Det er så mye å huske på!”

Kirsti: Jeg var på et stevne, og synes jeg hadde verdens beste benk. Så fikk jeg underkjent av 2 dommere.  Jeg skjønte ingenting, men så sa den ene dommeren at du  må ha hele foten i bakken. Den var ikke mer enn 3 millimeter over bakken, ikke sant? Men vi så lufta under skoen din!!

Vigdis: Det er så mye å passe på!

Kirsti: Det er så mye å huske på, at du kan bli helt stresset.

 

Med eller uten utstyr?

Vigdis: Ja det skal jeg spørre deg om. Du har vært med på det også du, eller?

Kirsti: Har bare vært med fordi jeg mangler stevnetrening. Så jeg bare meldte meg på. Jeg har ikke hatt utstyr jeg. Jeg har hatt litt sånn signal fobi. Så for å få trening med signaler, meldte jeg meg på.

Vigdis: Ja, jeg har sett navnet ditt.

Kirsti: Men tilbake til det der med utstyr  eller ikke. Jeg føler at det som har fått meg frisk, det har vært å bruke kroppen min. Tror faktisk jeg hadde greid 90 kilo i benk uten problemer med utstyr, sånn som jeg ligger an nå, men den er jeg ikke nysgjerrig på. Det er styrkeløft uten utstyr som har gjort meg frisk og det holder jeg meg til.

Vigdis: Ja, men det føler jeg også. Har du prøvd det, Julie?

Julie: Nei, jeg har ikke prøvd. Og jeg skal heller ikke gjøre det, for jeg jeg tenker litt sånn at jeg har litt respekt for min egen stahet. Ja, jeg er ikke så sikker på at jeg ville evne å stoppe tidsnok. Kroppen min hadde det beste av det at jeg satte stanga ned igjen nå.

Vigdis: Og så tenker jeg litt, og det er kanskje sånn litt mer sånn et sted mellom det dere sier nå, fordi at altså hvis jeg skal løfte, så skal jeg, unnskyld meg, **** meg gjøre det med egen styrke.

Julie: Ja jeg er enig.

Kirsti: Det er litt status-konkurranse mellom styrke med og uten utstyr. Veldig mange mener at det er løfting med utstyr som er greia, men for meg så er det slik: Jeg skal løfte uten utstyr.

Hva hvis vi en dag ikke kan drive med styrkeløft……..

Vigdis:

Jeg vet ikke om dere har gjort det, men jeg har kjent litt sånn på innimellom når jeg har slitt som verst liksom og kroppen og jeg ikke har vært på lag i det hele tatt, så kjenner jeg litt på panikkfølelsen, for å ikke kunne gjøre det jeg gjør nå.

Kirsti: Det er en veldig god følelse når det går så innmari bra en vei. Faktisk går det så bra for meg nå at jeg blir litt provosert av at kravene er lavere jo eldre du blir.  Jeg blir litt provosert av det. Men- det er sikkert en årsak til det! Vi får løfte det vi kan så lenge det går.

Vigdis: Altså jeg har ikke tenkt på det i den sammenhengen. Det har vært mer sånn med spørsmålet: Hva skal jeg gjøre da?

Kirsti: Ja da, sånn sett ja.

Vigdis: Var liksom vanskelig; hva skal jeg drive med da? Trimme? For det er jo det med disse målene som vi har snakket om. som gir deg mestringsfølelse, og som gir deg masse glede å jobbe mot.

Kirsti: Eller jeg tror, at vi har opparbeidet en ganske sterk psyke. Styrke som gjør at jeg tror vi faktisk har en fordel der.

Styrkeløft er for alle. Alder og helse ingen hindring

 

Vigdis : Har noen av dere hørt om hun dama som er ca. 80 år som også ble verdensmester?

Kirsti: Ja, en av løftedamene som jeg kjenner fra miljøet, blir nå 78 år og deltok i VM!, Jeg tror hun har planer om å delta i VM i oktober 2022 som skal vøre i St.Johns i New Foundland også!, Skikkelig tøff dame!

Vigdis: Det er fantastisk.

Vigdis: Yes, damer vi skravler og har det hyggelig. Men er det noe dere har lyst til å si, så avslutter vi den delen.

Julie: Men har vi ikke fått fram det viktigste?

Kirsti: Jo: Styrketrening er faktisk for alle.

Vigdis: 1000 hjertelig takk.

Du vil kanskje også like...

Ingen kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Hopp til verktøylinje